NA AKOM PRSTE SA NOSÍ SVADOBNÁ OBRÚČKA?

Jednou z najdôležitejších súčastí svadby sú svadobné obrúčky, ich výber a nákup. Kvetinovú výzdobu a tortu budete mať po svadbe maximálne na fotkách a vo vašich spomienkach. Svadobné obrúčky však budete nosiť celý život.

Na akom prste sa snubné prstene vlastne nosia A akú ruku zvoliť. Poďme sa na túto tému pozrieť pohľadom histórie a súčasnosti.

Svadobná obrúčka sa nosí na prstenníku ľavej ruky, to je tradícia pretrvávajúca dodnes.

TIP: Na ktorej ruke sa nosí zásnubný prsteň?

Západnou civilizáciou je prstenník považovaný za tradičný prst ako nositeľ obrpčky. Táto tradícia má korene už v starom Egypte. Doslova uctievali takzvanú žilu lásky, ktorá viedla od prstenníka ľavej ruky až priamo k srdcu.

Popri symbolickom umiestnení svadobnej obrúčky bol dôležitý aj samotný tvar prsteňa lásky. Ten vychádzal z kruhu, ktorý nemá konca ani začiatku predstavuje teda nekonečnosť spoločnej lásky. Otvor v prsteni teda v kruhu potom predstavuje bránu do zatiaľ neznámeho do nového manželského vzťahu.

SVADOBNÉ OBRÚČKY V BEHU HISTÓRIE:

Antický svet na túto tradíciu nadviazal, ale svadobné obrúčky mali stále rozdielnu podobu oproti dnešku. Prstene sa vytvárali z obyčajných materiálov napríklad z kože či dreva, až časom sa na ich výrobu začal používať kov, najskôr železo s bronzom a až neskôr drahé kovy, ako striebro a zlato.

Historici sa domnievajú, že Rím bol prvou kultúrou, u ktorej išlo o skutočne svadobné prstienky, ktoré mali význam potvrdenia zväzku manželského.

Ako šiel čas naprieč storočiami a kultúrami, všetko sa vyvíjalo a menilo. Vyvíjal sa nielen samotný vzhľad prsteňov, ale aj jeho umiestnenie a spôsob darovania.

Niekedy boli prstene nosené aj na palcoch pravej alebo ľavej ruky.

Aj dizajn sa premieňal. Jeden z veľmi obľúbených motívov, bolo spojenie dvoch rúk v prsteni. Prichádzajú tiež prvé rytiny, spočiatku z vonkajšej strany a neskôr aj vo vnútri prsteňov.

V dnešnej dobe poznáme dva prstene pre zamilovaných. Podľa tradície najskôr muž žene daruje zásnubný prsteň a požiada jej tým o ruku. Potom nasledujú svadobné obrúčky. V histórii boli obdobia, keď tieto dva prstene splynuli do jedného.

Veľkou zaujímavosťou z dnešného pohľadu je nosenie snubného prsteňa iba ženou, a to až do začiatku dvadsiateho storočia.

Moderní ľudia si dnes vymieňajú svadobné obrúčky navzájom pri obrade a nosia ich obaja.

Dnes, keď tak lipneme na rodovej vyrovnanosti spoločnosti by sa toto dalo považovať za prvý krok k zrovnoprávneniu oboch partnerov v obore šperkov 🙂

Ako zásadné je považované obdobie 1. Svetovej vojny, kedy vojaci ženáči nosili snubný prstienok ako pripomienku ich drahé čakajúce na ich návrat domov.

A KDE SA TEDA NOSÍ SVADOBNÁ OBRÚČKA DNES? PRAVÁ ALEBO ĽAVÁ RUKA?

Z celosvetového pohľadu nie je táto otázka jednoznačne zodpovedaná. Už v detstve som si všimol na dovolenke v Nemecku, že tamojší manželia nosia obrúčku na prstenníku pravej ruky. Vtipné situácie sa nám dostalo u nás v ateliéri, keď náš kamarát Čech priviedol ako snúbenicu svojou priateľkou z Grécka. Rozpútala sa pomerne búrlivá diskusia o tom, na ktorom prste budú svadobné obrúčky nosiť. v Grécku sa totiž nosí obrúčka aj na prstenníku pravej ruky.

Hovoríme o prstenníku pravej ruky, ale vo väčšine európskych krajín a aj na Slovensku je nepísanou konvenciou nosiť svadobnú obrúčku na prstenníku ľavej ruky.

Ďalej sa s obrúčkami na pravom prstenníku stretnete v balkánskych krajinách.

Napríklad v Turecku či Rumunsku sa obrúčka nosí už pred svadbou a počas svadby sa preloží na ľavý prstenník.

Židovské náboženstvo za svoju tradíciu považuje nasadenie neveste prsteňa pri svadobnom obrade. Tá si však prsteň pod tlakom súčasného globálneho sveta väčšinou presunie na prstenník pravej ruky.

V Moslimskom svete nie je počas svadby vzájomné obdarovanie snubnými prsteňmi tradíciou. Moslimovia podobne ako Indovia nosia prsteň zásnubný, ženy na prstenníku ľavej ruky a muži na prstenníku ruky pravej.

Väčšina neviest na Slovensku má o umiestnení obrúčky jasno, rieši skôr ako naložiť so zásnubným prsteňom.

Som liberálny demokrat a snúbencom radím-noste prsteň tam, kde chcete, kedy vám je to pohodlné a kde sa vám to páči. Ťažko povedať, kde sa budú obrúčky nosiť za 50 100 a viac rokov.