SVADOBNÁ KYTICA – AKO VYBRAŤ TÚ SPRÁVNU?

JEDNODUCHÁ SVADOBNÁ KYTICA

Keď sme pripravovali tento článok, boli sme v šoku z toho, ako málo informácií je k nájdeniu o svadobných kyticiach na internete.

A ak tam už nejaké informácie sú, tak len čiastočné. Preto sme sa za pomoci niekoľkých majstrov floristov rozhodli, že podrobne popíšeme, aké máte pri výbere svadobných kytíc možnosti, a to navyše v kombinácii s Vašou dominantnou alebo doplnkovou farbou svadby.

Tento článok Vám teda pomôže s výberom vhodnej svadobnaj kytice a svadobnej kvetinovej výzdoby.

KYTICA NA SVADBU – INŠPIRÁCIE

 

Farba svadby Vás bude sprevádzať celým dňom a fotky zo svadby celým životom. A preto o Vás môže výber mnohé povedať. Záleží len na Vašom vkuse, akú farbu zvolíte.

Či sa rozhodnete pre klasiku, či skombinujete farby, ktoré na prvý pohľad nejdú k sebe. Na druhý pohľad však zistíte, že čokoľvek chcete, je možné. Je to predsa Vaša svadba. S farbou nadobudne Vaša svadba na dramatickosti, usporiadanosti a celkovej čistote či už zvolíte kontrastné sýte odtiene, alebo jemnú svadobnú výzdobu v pastelových farbách

Ruka v ruke ide výber farby s voľbou svadobnej kytice. Záleží predovšetkým na Vašej obľúbenej farbe, na farbe, ktorá Vám pristane a tiež na strihu svadobných šiat.

Vyberať by ste mali z Vašich obľúbených kvetín. Predsa len na ňu budete spomínať celý život. Do Vašej vybranej farby ladíte všetko, podľa ľubovôle. Od svadobných oznámení, poťahov na stoličky, obrúskov, torty, výzdoby stolov, kvetinovej výzdoby na stoloch aj prípadné darčeky pre hostí.

MALÁ SVADOBNÁ KYTICA

 

V prvom rade by ste si mali uvedomiť, či chcete kyticu z kvetín živých alebo umelých. Živé kvety sú krásne, voňavé a bohaté. Na druhú stranu u väčších kytíc, sú tiež váhovo ťažšie. Predsa len by ste sa nemali trápiť tým, že Vás kytica obťažuje a bolia Vás z nej ruky. V tomto smere Vám však určite poradí Váš florista.

Čo sa týka umelých kvetín, jednoznačné plus je možnosť uchovania pamiatky, trúfame si povedať do konca života. Výber dodávateľov je našťastie široký.

Existuje veľa webových stránok a rovnako tak začali tieto umelé kvety vytvárať aj klasické kvetinárstva. V prípade umelých kvetov sa medze nekladú. Ak ste teda náročná nevesta s veľkou fantáziou, možno je práve toto voľba pre Vás.

Osobne sa prikláňame skôr k živým kvetom. Plasty nás rovnako nakoniec všetkých pohltia. Prečo si ale nedopriať živé kvety aspoň vo svadobný deň.

KVETY PRE NEVESTU – TRADÍCIE

Predtým sa tradovalo, že svadobnú kyticu vyberá ženích. Ruku na srdce, ten Váš Vám určite dokáže vybrať a kúpiť akúkoľvek kyticu na akúkoľvek inú príležitosť, ale svadba, to je niečo úplne iné. Ženích obvykle nevie, aké máte svadobné šaty, teda nemôže vedieť, ako kyticu Vám má objednať.

Sme v 21.storočí a doby sa zmenili. Ak teda chcete, aby všetko vyzeralo tak ako má, vyberte si kyticu sama za asistencie niekoho, kto problematike rozumie alebo aspoň konzultujte výber so ženíchom. Samozrejme vyzdvihnutie a zaplatenie svadobnej kytice už môžete na ženíchovi ponechať.

 

Pre zručnejšie nevesty sa tu ponúka možnosť výroby látkových kvetín. Jedná sa o kvety zložené napríklad zo saténových stúh. Ďalšie dozdobenie je podľa Vášho vkusu.

SVADOBNÉ KVETY A TECHNIKY VÄZIEB

Vďačnými kvetinami pre rôzne farebné variácie svadobnej kytice sú ruže, gerbery, kaly, tulipány a orchidey, ktoré nájdeme v širokej škále farieb v takmer akomkoľvek ročnom období.

Pri ostatných kvetínách je vždy treba myslieť na dostupnosť v danej sezóne. Vrelo odporúčame sa informovať vo svojom vybranom kvetinárstve, ktoré Vám s vhodným výberom pomôže. Veľmi dôležitým faktorom je teda čo najjednoduchší výber podľa dostupnosti a ročného obdobia.

Vyberajte hlavne zo živých rezaných kvetov. Ako sme už písali, veľmi záleží na strihu Vašich svadobných šiat. Platí, že čím jednoduchší strih, tým zaujímavejší môže byť tvar svadobnej kytice.

Uviazať technicky správne svadobnú kyticu je celkom zložité a nie náhodou je svadobná kytica vrcholom všetkých floristických súťaží. Najčastejšie uvidíte guľatú, voľne viazanú kyticu, ktorá je však ideálna iba pre svadbu na lúke. Nevesta drží v ruke mokré stonky kvetov, ktoré sú široké a veľmi skoro z toho bolia ruky. Takže kyticu odložíte hneď, akonáhle bude prvá príležitosť, a to je určite veľká škoda.

Sú tu rôzne techniky väzieb svadobných kytíc – napr. lepenie, vatičkovanie alebo crash technika, ktoré toto nepohodlné držanie kytice eliminujú a neveste sa drží pohodlne. Svadobná kytica má zaistenú vodu, takže si ju môže radostne užívať celý deň. O to by malo každému floristovi ísť.

KVALITA “SUROVÍN” HRÁ ZÁSADNÚ ÚLOHU

Nemenej dôležitá je kvalita kvetín. Svadobné šaty sú tiež z nákladnejšej a honosnejšej látky, ako v bežnom obchode, takže aj kvety by mali zodpovedať tejto výnimočnej udalosti.

Napríklad najznámejšia floristka pracuje výhradne s najvyššou kvalitou kvetín a všetky objednáva špeciálne pre nevesty. Len tak môžu vzniknúť majstrovské diela. Prevedené do reči gurmánov, aj ten najlepší kuchár bez kvalitných surovín pochúťku na michelinsku hviezdu neurobí.

SVADOBNÉ KYTICE NIE SÚ LEN PRE VÁS

Váš budúci manžel má v klope saka tzv. korsáž. Jedná sa o jeden kvet z Vašej svadobnej kytice, ktorý je aj dozdobený v rovnakom duchu.

Na čo nesmiete ešte zabudnúť? Na svadobné kytice pre mamičky, svedkov, svedkyne, družičky a družbu. Mamičky mávajú kytičku podobnú nevestinej, menej bohatú a rozmerovo menšiu.

Niekedy je kytica iná, iba zložená z rovnakých druhov kvetov, ako kytice nevesty. Družičky môžu mať taktiež kytice zladené farbou i typom použitých kvetín.

Čo však veľmi ocenia družičky či mamičky, ktoré sú zaneprázdnené malými ratolesťami, sú kvetinové náramky, ktoré v týchto prípadoch nahradia “nepraktické” svadobné kytice.

Kedysi známe len z amerických filmov maturantov, dnes už žiadané a originálne aj na našich svadbách. Svedok máva buďto menšie korsáž ako ženích, prípadne väčšie, než majú ostatní svadobčania.

VÝZNAM FARIEB VERSUS VOĽBA KVETÍN

BIELA SVADBA

Nech už je Váš výber akýkoľvek, najčastejšie býva svadba stále ladená do bielej farby. S touto farbou dostáva svadba dojem krehkosti, nevinnosti a nežnosti. Biela farba pôsobí ľahko, čisto a harmonicky. Základom svadieb sú prevažne snehovo biele šaty. Ale aj tu sa stávajú nevesty čoraz otvorenejšie ďaľším farbám, ako je farba v odtieni champagne, slonová kosť alebo kombinácie farieb, ktoré má nevesta v obľube.

Biela svadbám stále dominuje. Je symbolom čistoty a jasnosti, perfekcionizmu a túžby po niečom dokonalom. V jednoduchosti je krása a preto by toto pravidlo malo byť dodržané aj čo sa týka voľby svadobnej kytice. Kalami, bielymi orchideami, či bielymi ružami určite nemôžete nič pokaziť. Trendom sa stávajú aj kytica z lúčnych kvetov, ktoré jednoduchosť len podčiarknu. Ak máte svadbu v jarnom období, neváhajte siahnuť po typicky jarných kvetoch, ako sú napríklad konvalinky, alebo tulipány.

ČERVENÁ SVADBA

Červená je teplou stimulujúcou farbou. Oživuje nás a dodáva nám odvahu. Symbolizuje krv, vitalitu, silu života a energiu. Ľudia s obľúbenou červenou farbou radi šíria po okolí svoju srdečnosť, úprimnosť a túžbu po spravodlivosti. Z červených kvetov sú veľmi obľúbené červené ruže, kaly, tulipány, gerbery, alebo pivonky.

Zaujímavým a originálnym nápadom môžu byť kytica napríklad z červených makov či doplnenie kytice o červené čili papričky. Ďalšie oživenie je možné jahodami, lesnými jahodami, malinami alebo plodmi šípok.

ORANŽOVÁ SVADBA

Oranžová je symbolom optimizmu, mladosti a radosti zo života. Pomáha proti depresiám, nechuti a pesimizmu. Vzbudzuje v nás zvedavosť a chuť po dobrodružstve. Označuje sa za “sociálnu farbu”, ktorú majú radi extroverti a spoločenskí ľudia. Vďačnou kvetinou pre rôzne farebné variácie svadobnej kytice sú opäť ruže, gerbery, kaly a tulipány, ktoré nájdeme v širokej škále farieb. Elegantne vyzerajú svadobné kytice z oranžových, či nažltlých kal. Netradične pôsobia oranžové slamienky.

ZELENÁ SVADBA

Je farbou prírody, rovnováhy, pokoja a nádeje. Pôsobí upokojujúcim dojmom a pohľad na zelenú farbu napomáha regenerácii a načerpanie novej sily. Ľudia majúci radi túto farbu budú viac ochotní rozdávať lásku a pomáhať motivovať ostatných. Keďže zelená svadobná kytica sama o sebe by mohla pôsobiť chladne, kombinuje sa najčastejšie s bielou farbou ostatných kvetín. Kytica potom môže byť zložená z bielych ruží podčiarknutá zelenými doplnkami. Napríklad lúčne kvety, zafarbené zelené kvety, rôzne pierka, kamienky, stuhy a pod.

RUŽOVÁ SVADBA

Symbol nehy, jemnosti a romantickej lásky, ale aj nezrelosti a naivity. Je označovaná ako farba srdca a obsahuje jemnejšie kvality červenej. Ružová sa stala veľmi obľúbenou farbou svadieb. Tu už záleží len na výbere odtieňa. Výber kvetov je široký. Od ruží, tulipánov, kal, gerber, pivoniek, po karafiáty. Stačí si vybrať tú pravú kvetinu pre Vás, ktorá podčiarkne Váš pôvab a dojem celej svadby. Veľmi nevšedne pôsobí doplnenie kytice o astilby či anemonek. Niekoho naopak uchváti jednoduchá väzba holých tulipánov, ktorá pôsobí veľmi čisto.

LILA – FIALOVÁ SVADBA

Je to mystická farba, ktorá je symbolom spirituality, duchovna ale aj srdečnosti. Vzniká zjednotením dvoch opačných pólov, dvoch kontrastných a energetických faktorov – modrým pokojom a červenou pohonnou silou, ktoré sa navzájom vyrovnávajú. Pokiaľ máte radi netradičné veci, kosatce, nevädza, hortenzie či levandule sú tie správne kvety pre Vás. Bohaté, napriek tomu jednoduché a elegantné. Lila je jedna z najobľúbenejších farieb neviest.

STRIEBORNÁ SVADBA

Strieborná farba symbolizuje hojnosť, romantiku, nádej ale aj smútok. Táto farba je často obľúbená v zmesi s inými farbami. Ľudia, ktorí si obľúbili striebornú, sú plní veľkých ideálov. Strieborná tiež pomáha odhaliť a uplatniť tvorivú predstavivosť a vrodenú intuíciu. Strieborná farba je veľmi jednoducho kombinovateľná. Táto farba je takmer neutrálna, ako biela. Opäť sú svadobné kytice tvorené obľúbenou kvetinou spoločne s doplnkami striebornej farby, drôtikmi či umelými kvetmi.

ZLATÁ SVADBA

Dáva pocit hojnosti, lesku a bohatstva. Je farbou správneho stredu, univerzálnej lásky a najvyšších hodnôt zastúpených idealizmom, veľkorysosťou a šľachetnosťou. Vyjadruje pokoj a vyrovnanosť. Pomáha nám zmeniť poznanie v pochopenie, na ceste k univerzálnej múdrosti ale tiež pri dosahovaní svetských cieľov, bohatstvo a uznanie. Táto bohatá farba pôsobí veľmi honosne. Pre niekoho to môže byť až gýčovité, ale záleží na Vašej kultúre.

Z živých kvetov sa zlatá najlepšie kombinuje s farbou žltou, krémovou. Ak však trváte na zlatej farbe, nie je nič jednoduchšie ako zvoliť štrasovú svadobnú kyticu, ktorá Vám navyše zostane na pamiatku.

MODRÁ SVADBA

Patrí k studeným farbám, symbolizuje more, nebo, ale aj konzervatizmus a povinnosti. Prináša úspech pri rokovaní s úradmi, čo sa pred i po svadbe hodí.

Tmavo modrá – Je farbou spoľahlivosti, mieru a celkovo upokojuje. Zlepšuje schopnosť sa sústrediť.

Svetlo modrá – Pripomína nekonečnosť neba, prináša inšpiráciu a dáva nám pocit slobody. Objasňuje dušu i ducha. Dokonalá kvetina práve pre túto farbu je hortenzia. Opäť nevšedná, milá kvetina vhodná na doplnenie. Ďalšou typickou drobnou kvetinou je napríklad agapanthus (kalokvet).

ŽLTÁ SVADBA

Je najjasnejšia, teplou farbou s povzbudzujúcim a rozveselujícím účinkom. Je symbolom múdrosti a vysokej inteligencie. Podporuje myslenie, povzbudzuje nervy a oživuje pamäť. Napomáha uvoľneniu, slobodnému vývoju a komunikácii pri nadväzovaní kontaktov. So žltou svadobnou kyticou bude Vaša svadba hneď veselšia. Okrem klasických kvetín, pozri vyššie, možno použiť slnečnice, frézie. Za zmienku stojí väzba lúčnych kvetov spoločne s tanaceta matricaria a eustoma.

TYRKYSOVÁ SVADBA

Spája blahodárne účinky modrej a zelenej a tým nás očisťuje a zároveň posilňuje. Má upokojujúce účinky na telo i dušu. Podporuje naše sebavedomie a fantáziu. Tyrkysové kytice sú teraz najčastejšie vyrobené z umelých kvetov a rôznych komponentov tyrkysovej, striebornej či bielej farby. Ak chceme živú kyticu, je tu možnosť zafarbenia gerber, ruží a ďalších kvetín, ktoré sa vyskytujú vo svetlej, najlepšie bielej farbe. Táto farba je pre svadbu zatiaľ nie príliš tradičná avšak veľmi používaná.

ČIERNA SVADBA

Je opakom bielej – symbolizuje tajomno, mystiku a smútok. Napriek tomu je obľúbenou farbou, ktorá nám pomáha neuzatvárať sa do seba a nestratiť v nepokojnom svete. Čierna je farba úrodnej zeme, mrakov plných dažďa prinášajúcich životodarnú vlahu, miestom klíčenia a vzniku nového života. Ak počujeme čierna spoločne so slovom svadba, môže to v nás vyvolať obavy. Avšak ak je farba vkusne zladená, aj táto farba nemusí vyzerať temne. Tmavé ľalie s ružovou, či bordo pôsobí veľmi “temperamentne” a ani trochu smutne. Takže proti gustu žiaden dišputát.

AKÉ KVETY SA NAJVIAC POUŽÍVAJÚ DO SVADOBNÝCH KYTÍC?

 

Medzi TOP 10 kvetmi podľa ich obľúbenosti vo svadobných kyticiach, v poradí ako uvádzajú skúsení floristi, patrí: ruža, tulipán, kália, ľalia, hortenzia, pivonka, iskerník, stephanotis, hrachor, gardénia.

V poslednom období, vďaka radám odborníkov a ich inšpiráciám, mnohé nevesty znovu objavili krásu a čaro zabudnutých, alebo pre svadbu ešte neobjavených, kvetov. Zaraďujú sa k nim:

amaryllis, alchemilka, astra, begónia, bleduľa, fialka, frézia, cyklámen, gladiol, gardénia, georgína, gerbera, gypsomilka, hortenzia, hrachor, hyacint, chryzantéma, iskerník, kália, kamélia, karafiát, klinček, konvalinka, kosatec, machovka – physalis, margarétka, levanduľa, ľalia, lisianthus, lúčne kvety, narcis, orchidea, orgován, pivónia, ruža, sasanka, slnečnica, snežienka, stračia nôžka, tulipán, vianočná ruža, zvonček, plody jahôd, ríbezlí, šípok, ostružiny a chmeľu. V kyticiach mojich neviest, ktoré s obľubou tiež fotím, sa už bežne objavujú i mini jabĺčka, ihličie, listy stromov, ale aj rôzne brošne, flitre, koráliky, kryštáliky, perie, perly, umelé vločky, motýle, drôt… Rukoväť kytice môže byť obalená stuhou, perličkovou šnúrou, tylom a pod.

AKÉ MAJÚ SVADOBNÉ KVETY VÝZNAM?

Najznámejšie kvety, ich význam v„Reči kvetov“ a príznačné ročné obdobie pre viazanie do kytíc:
Delphinium – rýchlosť, ľahkosť – leto
Frézia – nevinnosť – jar a leto
Gardenia – čistota, radosť – po celýrok
Hortenzia – pochopenie, ale aj symbol márnosti – jar a jeseň
Chryzantéma – hojnosť a pravda – celý rok
Iris – posolstvo viery, múdrosť – jar
Kala – krása – jar a leto
Klinček – ružový smelosť, červený pre lásku, biely talent – po celý rok
Konvalinka – šťastie – jar a leto
Ľalia – pravda a česť – leto
Magnólia – láska k prírode – jar a leto
Narcis – jar
Orchidea – láska a krása – celý rok
Orgován – láska a emócie – jar
Ozdobný mak – očakávanie –jar a jeseň
Pivónia – hanblivosť, ale aj odhodlanie – neskorá jar
Ruža – láska, radosť, krása – celý rok
Sedmokráska – podeľ sa o svoje pocity – celý rok
Slnečnica – uctievanie a povýšenosť – jeseň
Snežienka – nevinnosť – jar
Stephanotis – rodinné šťastie – celý rok
Tulipán – náročná láska, vášeň, šťastné roky, zmysluplnosť – neskorá jar

Podľa klasických povier sa neodporúča viazať do svadobných kytíc tieto kvety:
Levanduľa- nedôvera, Žltá ľalia – klam, Žltá ruža – žiarlivosť, Žltá chryzantéma – opovrhovaná láska, Žltý karafiát – pohŕdanie, Klinček – pre úbohé srdce, Pruhovaný klinček – zamietnutie, Rhododendron – nebezpečenstvo, Biely mak – spánok, Vianočná ruža – škandál, Figa – neúprimnosť, Náprstník – neúprimnosť, Larkspur – nevera, Černica – boj o prežitie, Malina – výčitky svedomia…

Je tu vždy možnosť aby ste si svadnú kyticu spravili aj sami:

Správna voľba je vždy tá Vaša prvá! K správnej svadbe je však nutné vybrať aj tie pravé diamantové snubné prstene!

KOMU SA DÁVA KYTICA NA SVADBE?

Ženám, chcelo by sa povedať v prvom rade. Lenže to nie je úplne pravda, ak medzi kytice zahrnieme aj kvetinové svadobné pierka pre ženícha. Tie však dnes necháme v izbe odpočívať na chlopniach mužov a pozrieme sa na to, kto má mať kvety na svadbe – teda tú ozajstnú kyticu, ktorá sa drží v ruke.

Predovšetkým: kytice na svadbe môžete ženám rozdať podľa svojho uváženia. Vypovedá totiž hlavne o úcte, ktorú chováte k jednotlivým obdarovaným. Kým spoločensky neprijateľné je zabudnúť na mamičky, u babičiek sa jedná o najmenší prehrešok voči svadobnej etikete (čo ale neznamená, že im to nebude ľúto) a u družičiek skôr o praktickú stránku veci.

Všetky darované kvety navyše môžete dočasne počas hostiny a zábavy “zaparkovať” do vázy, kde ozdobí svadobnú tabuľu. Kvety nezvädnú a trochu ušetríte za svadobnú výzdobu.

KTO MÁ MAŤ KYTICU NA SVADBE A KTORÝCH 8 ŽIEN JE NAJDÔLEŽITEJŠÍCH?

Ak sú rodiny kompletné, nevesta má aspoň jednu družičku a za svedka jej nejde muž, stretnete sa na svadbe s týmito ôsmimi dôležitými ženami (hneď po tej najdôležitejšie, samozrejme):

Dve mamičky (nevesty a ženícha),
Svedkyňa nevesty (pokiaľ jej nejde za svedka muž)
Družičky nevesty (prípadne viac družičiek)
Štvoro babičiek (dve od nevesty a dve od ženícha)

KYTICA PRE MAMIČKY NA SVADBU

Aspoň malá kytica pre mamičky na svadbu je za nás úplná samozrejmosť! Jedná sa nielen o častý zvyk na našich svadbách, ale aj o akýsi spôsob poďakovania za výchovu a všetko, čo pre svoje deti urobili.

Svadobné kytice pre mamičky môžete zjednotiť, alebo naopak mierne odlíšiť – na prvý pohľad vedľa seba musia však pôsobiť rovnocenne čo do veľkosti i bohatosti a obe musia byť zladené so svadobnou kyticou nevesty (a to skladbou aj tvarom svadobnej kytice). Čo do veľkosti sú spravidla o trochu menší, než kytice pre svedkyne.

Kytica pre mamičky na svadbu doručuje ženích spoločne s kyticou pre nevestu (aspoň podľa tradície). Najprv odovzdá kyticu svojou mamičke a babičkám. Po príchode do domu nevesty odovzdá kyticu mamičke nevesty a jej babičkám. Posledné kyticu odovzdá neveste (alebo jej ju pošle, ak je do obradu nemôže vidieť).

SVADOBNÉ KYTICE PRE SVEDKYŇU

Má mať svedkyňa kvetinu? No jasné! Svedkyne, idúci k oltáru v rameno svedkovia, bude s totiž prázdnymi rukami pôsobiť rozpačito. Preto si do ruky ako poďakovanie za jej službu určite zaslúži kytičku (alebo inú dekoráciu – viď. Záver tohto článku).

Svadobné kytice pre svedkyňu má byť menej bohatú zmenšenou verziou kytice nevesty. Obvykle stačí menšie kytice s tenkým stonkou (musí sa dobre držať pri chôdzi) s trochou kvetov, ktoré dominujú v hlavnom svadobnom Puget.

Svadobné kytice pre svedkyňu je nielen milým, ale aj praktickým darčekom. Urobí nielen radosť, ale svedkyňa tiež pri obrade nemusí riešiť “čo s rukami”. Kyticu svedkyňu odovzdá ženích ihneď potom, čo u nevesty obdaruje mamičku a babičky.

SVADOBNÉ KYTICE PRE DRUŽIČKY

Ak budete mať družičky na svadbe (alebo viac družičiek), platí to isté čo pre svedkyňu s tým, že svadobné kytice pre družičky môžu byť ešte jednoduchšie / menšie. Len dostatočne veľké, aby bolo vidieť, že družičky nie je obyčajným svadobným hosťom.

Kytica pre družičky nebudete potrebovať v týchto prípadoch:

Družičky budú pomáhať so zložitými šaty – napr. Ponesú závoj, alebo vlečku.
Z košíčkov budú pred snúbenca na cestu rozhadzovať okvetné lístky kvetín.
Ak dávate svadobné kytice pre družičky, dajte ich malým aj veľkým družičkám. Odovzdáva je obvykle ženích (ak sú družičky prítomné v dome ženícha), prípadne nevesta.

SVADOBNÉ KYTICE PRE BABIČKY

Poďakovaním (v dnešnej dobe bohužiaľ menej častým) sú tiež svadobné kytice pre babičky. Veľkostne sú niekde medzi kyticami pre mamičky a družičky.

S ohľadom na generačnú vzdialenosť medzi vami a babičkami sa môžete hocikedy dostať s kyticami do úzkych. Jedna babička môže byť ako ČIPERKA, zatiaľ čo druhá chodí o barlách a tá ďalšie vôbec. Odporúčame sa s nimi vopred dohodnúť, ako záležitosť riešiť. Z praxe poznáme prípady, keď jedna babička mala svojou kyticu so sebou, druhá ju nechala doma (aby mohla mať v ruke barle) a tretia poprosila o výrobu kytica “na ruku”. Vraj, aby sa s tým nemusela toľko ťahať!

Nezabudnite samozrejme ani na šperky na mieru a svadobné obrúčky na mieru.

Svadobné kytice pre babičky odovzdáva ženích (ako pri sebe, tak v dome nevesty, prípadne pred obradom).

Vyberte si také kvety, ktoré sú Vám naozaj najbližšie. Nenechajte sa do ničoho tlačiť. V tomto prípade dajte na prvý dojem, na svoje inštinkty. Potom budete určite spokojná.